Meer klanten van Rabobank hebben moeite om aan hun hypotheekverplichtingen te volden. En de nieuwe premier van Oekraïne heeft het zwaar. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1.Uit de jaarcijfers van Rabobank blijkt dat steeds meer Nederlanders moeite hebben om aan hun hypotheekverplichtingen te voldoen. Hypotheekleningen van dubieuze kwaliteit stegen met 30 procent naar 893 miljoen euro op een portefeuille van in totaal 209 miljard euro. Het aantal hypotheken met een betalingsachterstand of waarvoor een saneringsprocedure is opgestart steeg van 1,21 naar 1,51 procent van de totale portefeuille. Rabobank verwacht dat de kwaliteit van de hypotheekportefeuille dit jaar stabiliseert en dat de kosten voor slechte leningen licht dalen. De productie van nieuwe hypotheken zal een beetje afnemen nadat Rabobanks marktaandeel vorig jaar slonk van 31 naar 26 procent.

Zie ook: Bedrijfswinst Rabobank keldert fors: vastgoedstrop en krimp bij hypotheken

2.Rabobank had in 2013 wederom een zwaar jaar en zag de nettowinst dalen met 2,2 procent doordat de operationele winstgevendheid onder druk bleef staan en afboekingen en afwaarderingen op een verhoogd niveau bleven. Bovendien moest Rabobank 774 miljoen euro ophoesten vanwege de Libor-schikking.

Rabobank maakt schoon schip bij de vastgoeddivisie, waar het verlies steeg van 113 naar 817 miljoen euro vanwege 567 miljoen euro aan afwaarderingen. Kredietvoorzieningen voor vastgoedkredieten van dubieuze kwaliteit meer dan verdubbelden naar 513 miljoen euro. Het rendement op eigen vermogen van de groep zakte naar een magere 5,2 procent, ruim onder de doelstelling van 8 procent. Daarentegen verbeterde de kern Tier 1 kernkapitaal ratio (de verhouding tussen de naar risico gewogen activa en het eigen vermogen) naar een stevige 13,5 procent. Rabobank mikt op 14 procent, het dubbele van de minimumeis onder de Basel III regelgeving. Rabobank zei dan ook het boekenonderzoek van de ECB met vertrouwen tegemoet te zien.

3.Ook Ahold opende vanochtend de boeken, en de cijfers krijgen een positief onthaal. De onderliggende operationele winst, het cijfer waar analisten naar kijken, daalde minder sterk dan verwacht met 7,5 procent naar 320 miljoen euro. Topman Dick Boer gaf wederom aan dat de marktomstandigheden zwaar bleven omdat klanten op de kleintjes letten. Boer verwacht dat de economie dit jaar geleidelijk verbetert, maar voegde toe voorzichtig te blijven over de marktomstandigheden.

4.De Britse staatsbank RBS heeft vanochtend een megaverlies van 9 miljard pond bekendgemaakt. RBS moest 3,8 miljard pond opzij zetten voor schikkingen met klanten en 4,8 miljard pond reserveren voor giftige activa. RBS leed over 2012 een nettoverlies van 6,1 miljard pond.

5.Ook het Franse energiebedrijf moest flink afwaarderen, blijkt uit de jaarcijfers. Vanwege de zwakke Europese energiemarkt boekte GDF niet minder dan 15 miljard euro af op activa en goodwill. Energieproducenten als GDF hebben het zwaar doordat de zwakke economie betekent dat het energiegebruik van huishoudens en bedrijven veel lager is.

6.De nieuwe premier van de Oekraïne ziet zijn regering een beetje als het groepje huurlingen in de film “The Expendables” en verwacht spoedig politieke zelfmoord te gaan plegen. Premier Arseniy Yatsenyuk zei tegen BBC News dat de regering “extreem impopulaire maatregelen gaat nemen omdat de vorige regering en president zo corrupt waren dat het land er financieel dramatisch voor staat.”

Yatsenyuk voegde daaraan toe dat zijn land “aan de rand van de afgrond staat en dat dit de regering is van politieke zelfmoordenaars. Dus welkom in de hel.”

De regering wil 35 miljard dollar aan noodleningen van het Westen, en in ruil daarvoor zal de regering waarschijnlijk erg impopulaire bezuinigingen moeten gaan doorvoeren, zoals het verhogen van de kunstmatig lage energieprijzen. De koers van de in april aflopende dollarlening van de Oekraïne is de afgelopen dagen weer in koers gaan dalen, wat aangeeft dat beleggers zich meer zorgen zijn gaan maken of het land tijdig een kredietlijn krijgt.

Zie ook deze analyse: Oekraïne zucht onder vloek Russisch gas

7.De Europese Commissie is volgens de Financial Times erg bezorgd over de overname van KPN’s Duitse divisie E-Plus door Telefonica. Brussel vreest dat prijzen voor sommige mobiele klanten wel eens met een derde kunnen stijgen. De zakenkrant sprak van ernstige bezwaren van de kant van de Commissie.

8.Europese beurzen zijn vanochtend met lichte verliezen gestart, ondanks bescheiden winsten op Wall Street in hogere beurzen in Azië. Valuta’s van opkomende landen blijven onder druk staan, waarbij met name de Oekraïense hryvnja het zwaar te verduren heeft. Beleggers zijn met name terughoudend vanwege de erg volle beursagenda.

9.Vandaag zullen een groot aantal centrale bankiers van de ECB, Fed en Bank of England in het openbaar spreken. Hoogtepunt is de getuigenis voor de Senaat van Fed voorzitter Janet Yellen in. Beleggers willen weten of de Fed de geldkraan langzaam blijft dichtdraaien en wat de vooruitzichten voor de rentestand zijn nu de Amerikaanse economie een winterdip heeft en de reuring in een aantal opkomende landen aanhoudt.

10.Ook komen er flink wat macrocijfers uit de VS en Europa, waaronder de Duitse inflatiecijfers. Ook in Duitsland is de inflatie veel te laag geworden. Als de inflatie sterker dan verwacht blijkt te zijn gedaald in februari, kan dat de ECB wel eens over de streep trekken om volgende week het monetaire beleid te verruimen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl